Slajd 1 Slajd 2 Slajd 3

Leszczyna = złotówki w skorupce, zalety i wady uprawy orzechów

 Opłacalność produkcji leszczyny w skorupie i świeżych. Które się bardziej opłacają? Wady i zalety uprawy. Praktyczne wskazówki produkcyjne - dr inż. Bogumił Markuszewski TSW 2018 Nadarzyn.

 Orzechy laskowe mają najwyższą wartość odżywcza i energiczną ze wszystkich owoców uprawianych w naszej strefie klimatycznej. Orzechy powinni jeść dzieci, osoby starsze. Chorzy na anemię, cukrzycę, serce, nerwy także pracujący intensywnie umysłowo. Ograniczają otyłość, przedwczesną sklerozę, przedłużają młodość, łagodzą zmęczenie i oczywiście poprawiają samopoczucie. Co ważne są wybitnie odżywcze i dobrze strawne a olej wartościowszy od oleju z oliwek. Nie bagatelne są też wartości lecznicze liści, kory, kotek.

 

 

 Liście leszczyny, kora z młodych gałązek – olejki eteryczne, glikozydy i cukry; kora – garbniki i kwasy organiczne, zioła moczopędne, leczenie żylaków, zaburzeń w krążeniu krwi, odleżyny, obrzęki, oparzenia, czyraki, świerzb i ropiejące rany. Kotki leszczyny to bardzo dobry środek napotny na przeziębienia, nieżyty przewodu pokarmowego z biegunką. Orzechy laskowe produkowane w Polsce w chłodniejszym klimacie maja więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych – 18 % niż w Europie południowej i zachodniej – 9,74% . Kwas linolowy zapobiega i leczy miażdżycę bo usprawnia transport cholesterolu i obniża jego poziom we krwi; zmniejsza skłonność do zakrzepów krwi.

 Opłacalność produkcji leszczyny. Który kierunek produkcji jest bardziej opłacalny? Zalety i wady uprawy orzechów w skorupie i świeżych. Wpływ innych czynników na opłacalność uprawy. Praktyczne wskazówki w produkcji orzechów laskowych świeżych.

 

Wartość odżywcza orzechów Wartość odżywcza orzechów
dr inż. Bogumił Markuszewski dr inż. Bogumił Markuszewski
Opłacalność produkcji leszczyny Opłacalność produkcji leszczyny

LLLOGO TYP ZRZESZ  183x50  baner mini FRUCTINO LOGO PORTALU   Gospodarstwo Sadownicze HANAT